Tafels van oude eiken balken

Als jouw blad heel stoer moet zijn, dan is natuurlijk een dik blad nodig. Dikke bladen laten we maken van oude woningbalken. Deze balken zijn bij de sloop van huizen en boerderijen netjes apart gelegd zodat ze hergebruikt kunnen worden. Jij bepaalt hoe dik jouw tafelblad moet worden en wij laten dan de balken tot planken van die dikte zagen. Omdat een oude woningbalk vaak ruig is en niet strak uitgezaagd, heeft een tafelblad van oude woningbalken een ruig uiterlijk en nogal ongelijke bovenzijde. Als je dit niet wilt omdat het voor jou niet handig is, dan laten we het blad maken van straks uitgezaagde planken uit het binnenste van de balken. De buitenste planken worden altijd gebruikt voor ruige tafels.

Hout dat zich reeds bewezen heeft krijgt een nieuwe toekomst!

1608-01-3
Blad van Hongaars eiken net een dikte tussen 6 en 7 cm.

In Hongarije is men bezig om de oude vakwerkwoningen te slopen om plaats te maken voor moderne geïsoleerde woningen. In deze vaak vervallen vakwerkwoningen, die soms al meer dan een eeuw oud waren woonden de armste Hongaren. De regering is begonnen met het vernieuwen van de woningen om de leefbaarheid voor dit deel van de bevolking te vergroten. In plaats van het hout wat er na de sloop vrij kwam te gebruiken als brandhout is er gekozen om het hout te verkopen en onze meubelmaker maakt hiervan nu dus prachtige tafelbladen.

De houten balken die tot planken gezaagd worden hebben heel wat meegemaakt. Zonder het werkelijke verhaal te kunnen vertellen zorgt hun uitstraling er voor dat je zelf een verhaal kunt bedenken. De uitstraling van het blad is robuust en romantisch tegelijk. De tafelbladen zijn niet altijd helemaal vlak maar elke plank heeft zijn eigen dikte en zijn eigen verhaal. Natuurlijk kun je de bladen ook laten schaven, dan krijg je een vlak tafelblad wat voor jou wellicht weer prettiger is om op te wonen, eten en werken.

Het hout wordt, nadat het is geselecteerd, in een droogruimte gelegd. Gedurende een jaar wordt het hout gedroogd en door de droging is het hout ook vrij van houtworm. De gaatjes die nog in het hout zichtbaar zijn vertellen de historie van het hout maar bevatten geen houtworm meer!

Bij een gezellige maaltijd aan een tafel met dit type blad kan je zomaar over gaan in een spontane vertelling over het verleden van het hout. Maak je eigen verhaal, wij maken jouw unieke tafelblad!

Het hout is verkrijgbaar in diverse diktes. Zo kun je kiezen voor bladen tot wel ca. 9 cm dikte. Dat het blad dan bijna niet meer te tillen is moge duidelijk zijn, en dat het dan meer kost zal je ook wel begrijpen. Een blad van ca. 4 cm is een stuk handelbaarder maar wat minder robuust dan de dikkere bladen.

Blad gemaakt van oude woningbalken afkomstig uit Frankrijk of België met een afmeting van 450 x 115 cm, geschaafd, geschuurd en gelakt.

In Frankrijk en België worden regelmatig oude boerderijen en stallen gerenoveerd. De balken die uit deze renovatie bewaard blijven worden nu ook gebruikt voor het maken van tafelbladen. Het hout dat hiervan beschikbaar komt wordt tot planken verzaagd bij de meubelmaker. Hierdoor kunnen ook tafelblad met een dikte tot wel ca. 8 cm worden gemaakt. Het is dan niet meer te tillen en kost een boel geld om te worden gemaakt en geleverd maar dan heb je ook wel een kostbare tafel zowel in geld als uitstraling.

Prachtig hout met een nuttig verleden krijgt een net zo nuttige toekomst.

 

Ben je benieuwd naar deze tafels van oude eiken balken? Bekijk dan de foto’s. Wil je het hout liever eens komen voelen en beleven? Maak dan een afspraak en kom bij ons in Harderwijk kijken. Je bent van harte welkom!

Wil je onder je tafelblad ook een onderstel hebben dan kan dat natuurlijk ook. Wij hebben altijd een aantal poten sets op voorraad en wij kunnen ook stalen poten en stalen frames op maat laten maken. Heb je liever een houten onderstel dan kan dat natuurlijk ook, let er wel op dat de kosten daarvoor vaak hoger zijn dan voor het tafelblad. Laat ons je wensen weten en wij adviseren je graag over wat er mogelijk is en wat je tafel gaat kosten. Kijk voor de onderstellen bij de informatie in het hoofdmenu bij “Onderstellen“.